14 Aralık 2013 Cumartesi

Aferim Kızım Bebeğine Ne Güzel Bakıyorsun

Yurdum teyzeleri tarafından sadece toplu ve mum gibi oturan bebek analarına söylenen bir laf olup, zayıf, ağlayan, emzik emen, kıpır kıpır hareket edip her yeri karıştıran bebelerin anaları asla ve asla bunun yanına yaklaşamazlar. Sen kendini ne sanıyorsun, iki tutam saçını süpürge ettin, nasıl sağlıklı beslesem diye nadide bulduğun uykularından feda edip araştırmalara giriştin, üç beş kitap okudun diye kendini iyi anne mi sandın. Geç kızım geeeeç bunları, biz zamanında bezlerini elde yıkadık da yine de kaç çocuk büyüttük, benden iyi mi bilicen bu işi sen hı?

Sana böyle hissettiren biriyle eminim sen de karşılaştın sevgili mikemmel anne. Belki moralin bozuldu, belki sinirinden ağladın, belki de kendini suçladın. Oysa bir anne, daha lakırdının ilk tınısından anlamalı içinin dolu mu boş mu olacağını. Baktın böyle eleştiren boş laflar geliyor, kulaklarına hemmen bir komut vereceksin; "kulağım bu sözleri aldığın gibi diğerinden dışarı çıkar, beynimi bunlarla meşgul etme" diye. O zaman tüm söylemler vız gelir tırs gider o anneye.

Bazen hazırlıksız yakalanmış olabilirsin çok normal. O zaman şöyle düşüneceksin bacım. "Bu iki lak lak eden kadın bile çocuk büyütmüş ya, ben neden yapamayayım?" Gördüğün gibi duyduklarına nasıl tepki vereceğin sana bağlı, esiri olup gözyaşlarını mı akıtacaksın yoksa içindeki dümbeleği çalıp göbek mi atacaksın? Unutma sen bebeğinin ilk muhtacısın.

2 yorum:

  1. "Unutma sen bebeğinin ilk muhtacısın" budur , kalemine sağlık bu cümle içimi titretiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de titreyiyor bazen bunun sorumluluğu çok ağır geliyor

      Sil